marți, 8 septembrie 2015

Ce este dramaterapia

Dramaterapia este o formă a terapiei expresive, care folosește tehnicile teatrale pentru îndeplinirea obiectivelor terapeutice. În acest gen de terapie sunt folosite aspectele vindecătoare ale teatrului, prin metode ca improvizația, jocul de rol, jocuri teatrale, povestirea, crearea de ritualuri, dar și recuzita precum costume, măști, accesorii.
Terapie prin dramaterapie - Mihaela Bălașa
Dramaterapia - Formă a terapiei expresive (Mihaela Bălașa)

Dramaterapia este o metodă care folosește tehnici active pentru a stimula creativitatea, imaginația, trăirile interioare, autocunoașterea și dezvoltarea personală.

Dramaterapia lucrează prin metaforă și distanțare, permițând persoanelor să se exprime liber, atât fizic cât și emoțional, lucrând astfel foarte profund cu dificultățile fiecărui individ. 

Intrând în rol, persoanele pot scăpa de inhibiții, acordându-și permisiunea de a-și simți emoțiile.

Dramaterapeutul este preocupat să ofere o experiență sigură și un cadru propice, astfel încât să încurajeze exteriorizarea vocii și a trăirilor interioare.

Majoritatea dramaterapeuților lucrează cu grupuri, dar această terapie poate fi aplicată și individual, în cuplu sau în familii.

Beneficiile acestui tip de terapie sunt numeroase, creând o uniune vindecătoare între fizic, mental și emoțional.

Dramaterapia ajută la explorarea sinelui și la valorificarea propriilor resurse, la depășirea unor tipare relaționale nesănătoase, la autocunoaștere și autocontrol, la creșterea stimei de sine, la înțelegerea și rezolvarea problemelor, la o comunicare mai eficientă.